Traject Denemarken
Door: marjanenfloor
Blijf op de hoogte en volg Marjan en Floor
25 Mei 2012 | Denemarken, Kopenhagen
De eerste dagen is het nog koud en nat maar vanaf het weekend wordt het zomers.
Zo gastvrij en behulpzaam wij de Duitsers vinden zo gereserveerd zijn de Denen en lukt het niet om echt contact te krijgen, de taal zal daar ongetwijfeld een rol bij spelen.
De Deense boodschappen zijn zoals bekend wat duurder dan wij gewend zijn, even wennen.
Het landschap gaat na een paar dagen over van licht glooiend naar heuvelachtig.
Heel veel prachtig gele koolzaadvelden en bloeiende seringen langs de kant van de weg maakt het fietsen heel kleurrijk en geurend!!
En de campings zijn ongekend luxe, compleet ingerichte keukens en prima sanitair.
Vlak na de Deense grens fietsen we over het terrein van een voormalig interneringskamp uit WO-II,
Frolevlejren, dit kamp was vooral bedoeld voor Deense politieke gevangenen.
In Denemarken zijn we overgaan op de Ochseveje en die gaat soms km's lang over gravelwegen en onderweg worden we herinnerd aan de tijd dat de Vikingen het hier voor het zeggen hadden, waaronder oude bruggen, een oude knuppelbrug uit 979, grafheuvels, runestenen en in Klabaek een stenen scheepsgraf.
En in Jels staat zowaar een echte Nederlandse molen !!
Bijna alle kerken en historische gebouwen zijn wit zo ook in Kiplev waar de bijna oudste kerk van Denemarken staat.
Het traject wordt steeds heuvelachtiger naarmate we Silkeborg naderen en daarbij horen pittige klimmetjes ! Maar eerst passeren we nog Jelling, voormalige Vikinghoofdstad, en waar de grootste grafheuvels van Denemarken zijn met bij de ingang van de kerk 2 grote runestenen waarvan een replica van de grootste bij de Dom in Urecht staat.
In Kollemorten stranden wij aan het eind van de middag tijdens de zoveelste regenbui en besluiten daar een hutje te nemen en na een paar koude nachten in de tent, slapen we hier lekker warm in een stapelbed en als wij 's ochtends op staan schijnt zowaar de zon en loopt de temperatuur op naar 20 graden. De dagen daarvoor kwam het kwik niet verder dan een graadje of 14.
De omgeving van Silkeborg met zijn vele meren, wordt omschreven als één van de mooiste gebieden van Denemarken, veel meren en heuvels.
Bij Forup So ligt een replica van een klein Vikingschip in het water.
Wij fietsen hier meer dan 20 km lang over een voormalig spoorlijntraject naar Silkeborg.
Wij besluiten om hier 2 nachten te blijven om wat meer van Silkeborg te zien, een wasje te doen en een terrasje te pikken!
Voor ons eindigd hier de Jutlandroute en vanaf nu volgen we eerst de nummer 11 en later de nummer 5 van een regionaal fietsnetwerk naar Grenaa.
Dinsdag is het weer werken geblazen in een heuvelachtig terrein ( Djursland) richting Arhus en met een kort bezoekje aan het centrum vervolgen we onze weg naar een camping net buiten Arhus...tenminste dat was de bedoeling maar er is geen camping net buiten Arhus en zit er niets anders op dan nog eens 30 km te fietsen naar Kalovig met als beloning dat we terecht komen op een prachtige camping vlak aan zee.
Via Ebeltoft waar het Fregatten Jylland ligt komen we aan bij het Kattegat om vervolgens in Grenaa de tent neer te zetten voor 2 nachten, vrijdagmiddag nemen we de ferry naar Varberg waar we worden verwacht door de familie Anderson.
Op de telller staat inmiddels 1343 km!!